Työnhakijoita askarruttavat usein kysymykset työnhakudokumenttien, eli hakemuksen ja CV:n laatimisesta. Uravalmentaja Pilvi Nybom vastaa yleisimpiin kysymyksiin CV:stä ja työhakemuksesta.

Kumpaa rekrytoija priorisoi, työhakemusta vai CV:tä, eli kumpi on tärkeämpi?

Molemmat ovat tärkeitä, mutta rekrytoija useimmiten aloittaa CV:stä. Kun on todettu, että sopivaa osaamista löytyy, siirrytään työhakemuksen pariin.

Mikä on hyvä CV:n pituus?

Hyvä pituus on 2-3 sivua. Kaksi on ”ideaali”, kolmen sivun ollessa maksimi. Yksi sivu on yleensä liian vähän. Yhden sivun CV on neuvona kiinnostava mutta toteutus ei juuri koskaan toimi. Usein yhden sivun ”tiivistys” menee liian tiiviiksi, jolloin oleellinen työkokemus katoaa ja se ei ole tarkoitus. Sen sijaan voit miettiä perus CV:n rinnalle esimerkiksi visuaalista CV:tä. Tämä ei kuitenkaan korvaa tavallista CV:tä, vaan voi toimia lisänä ja kiinnostuksen herättäjänä. Googlaamalla löytyy kiinnostavia malleja, joista voi saada vinkkejä oman vastaavan tekemiseen.

Kuinka paljon avaan osaamistani CV:ssä?

Riittävästi. Kokemukseni mukaan yleensä haaste ei ole liikaa vaan pikemminkin liian vähän. Tee siis alkuun tiivistelmä osaamisestasi ja muista avata työtehtävät kunnolla. Pelkkä titteli ja muutaman sanan kuvaus ei riitä. Avaa tehtävät kunnolla ja älä luota, että esimerkiksi tehtävän nimike kertoo sisällön.

Millainen tiivistelmän CV:n alussa tulee olla?

Hyvä tiivistelmä on esimerkiksi 5-7 riviä pitkä ja siinä on kerrottu osaaminen edeten yleisestä yksityiseen. Esimerkiksi: Olen x puolen osaaja ja osaamiseni koostuu x ja x asioista.  Tiivistelmä voi olla myös listamuotoinen, oleellista on se, että se antaa kokonaiskuvan osaamisestasi

Varsinaiset työtehtävät on sitten avattu työtehtävien alle. Huom! Pidä huoli, että CV:n tiivistelmä vastaa paikkaa jota haet. Apuna tähän voi toimia se, että teet useamman eri CV:n, joissa olet korostanut eri asioita. Yksi ja sama CV ei välttämättä toimi, mikäli haet kovin erityyppisiä työtehtäviä.

Pitääkö soittaa ennen vai jälkeen hakemuksen laittamisen?

Jos ilmoituksessa on annettu mahdollisuus soittaa ja kysyä lisää, kannattaa mahdollisuus hyödyntää. Joku soittaa ennen hakemuksen jättöä ja toinen vasta myöhemmin. Oleellisinta on kuitenkin se, että soittaa. Jos soitat ennen hakemuksen jättämistä, voit hyödyntää saatua tietoa hakemuksessa. Jos soitit, muista mainita se myös hakemuksessa. Soitto kertoo motivaatiosta tehtävään ja organisaatioon. Toimi ilmoituksen ohjeiden mukaan. Hyvä kontakti voi olla myös oma tuttava organisaatiossa.

Onnea työnhakuusi!

 
Katso avoimet työpaikat
 

Pilvi Nybom
Business / Career Coach – InCoaching Oy

pilvi nybomArtikkelin kirjoittaja Pilvi Nybom on kokenut uravalmentaja, joka on valmentanut menestyksekkäästi lukuisia työnhakijoita. Pilvin tuottama Viisi askelta työnhaussa menestymiseen -verkkokurssi on suunnattu kaikille, joiden työnhakutaidot kaipaavat päivittämistä. Tai jos kiinnostuit juuri sinulle räätälöidystä uravalmennuksesta, ota yhteyttä Pilviin.