Tiesitkö, että voit lähteä jopa kolmeksi kuukaudeksi toiseen EU-maahan, ETA-alueelle tai Sveitsiin työnhakuun ja saada sinne peruspäivärahasi tai ansiosidonnaisen päivärahasi mukaan?

Jos työnhaku kotimaassa ei tunnu tuottavan tulosta, voi katseen siis suunnata myös muualle Eurooppaan.

Eurooppalaisen työnvälitysverkosto EURESin mukaan töitä löytyy parhaiten matkailun ja erilaisten palveluiden, kuten rahoituspalveluiden, rakennusalan, IT:n tai yrityshallinnon asiantuntijatehtävien parista. Töitä on tarjolla myös maatalouden kausityötehtävissä.

Mitä edellytyksiä työnhakumatkalle on?

Ennen lähtöpäätöksen tekemistä on asiaa hyvä pohtia tarkoin. Missä maissa on tarjontaa sinua kiinnostavista paikoista, riittääkö kielitaitosi, oletko valmis sopeutumaan mahdollisesti hyvinkin erilaiseen kulttuuriin ja työn tekemisen tapaan, ja riittääkö kärsivällisyytesi penkoa ja tutkia kohdemaasi byrokratian rattaita verotukseen ja sosiaaliturva-asioihin liittyen.

Myös työnhakudokumentteja tulee kääntää kohdemaan kielelle, ja mikäli haluat työskennellä jossakin tutkintoa vaativassa ammatissa, on selvitettävä myös se, voidaanko Suomessa suoritettua tutkintoa hyväksyä maassa jonne olet suuntaamassa.

Lisäksi, jotta työttömyysturvaa voidaan maksaa ulkomaille, tulee sinun olla ennen lähtöä vähintään neljä viikkoa työttömänä. Sen jälkeen ovet Eurooppaan ovat avoinna.

On kuitenkin hyvä huomioida, että työmarkkinatukea ei voida maksaa työnhakuun ulkomailla, vaan maksettavat tuet ovat joko peruspäiväraha tai ansiosidonnainen päiväraha.

Miten lähtö käytännössä onnistuu?

Jos neljän viikon työttömyysehto täyttyy ja olet saanut taustatyöt tehtyä, voit alkaa suunnitella matkaasi tarkemmin.

Matkustuspäivän selvittyä, ilmoita se hyvissä ajoin TE-toimistoon, jossa vielä tutkitaan täyttyvätkö edellytyksen päivärahan siirtoon, ja tiedotetaan työttömyysetuutesi maksajaa aikeistasi lähteä työnhakuun ulkomaille.

Tarvitset myös Kelasta tai työttömyyskassalta U2-lomakkeen, joka sinun tulee toimittaa kohdemaasi työvoimatoimistoon mahdollisimman pian saavuttuasi päivärahan maksamista varten.

Mitä kohdemaassa tapahtuu?

Saavuttuasi kohdemaahasi sinun tulee ilmoittautua edellä mainitun lomakkeen kera paikallisessa työvoimatoimistossa seitsemän päivän kuluessa saapumisestasi. Kohdemaassa sinun tulee noudattaa paikallisten viranomaisten antamia ohjeistuksia työnhaussasi.

Työttömyyspäivärahaa haet kuten Suomessakin, eli näiltä osin mikään ei muutu.

Jos työnhaku ensimmäisessä valitsemassasi maassa ei tunnu ottavan tuulta alleen, voit myös vaihtaa maata. Voit myös huoletta palata Suomeen etuajassa, sillä paluun aikaistamisella ei ole vaikutusta työttömyyspäivärahan maksuun.

Aikarajojen kanssa on kuitenkin oltava tarkkoja, sillä jos et palaa ilmoittamaasi päivämäärään mennessä ja ilmoittaudu TE-toimistossa, on edessä työttömyyskorvauksen menetys.

Kaiken kaikkiaan työnhaku EU-alueella ja Sveitsissä on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto jos työnhaku Suomessa tuntuu tökkivän, ja esteitä lähdölle ei ole. Yhteensä työnhakuun ulkomailla voi käyttää kolme kuukautta, tai erillisellä, perustellulla anomuksella korkeintaan kuusi kuukautta.

Vaikkei ruoho lopulta olisikaan vihreämpää muualla, takaisin palaat taatusti monta kokemusta rikkaampana.

Lähteinä käytetty TE-palveluiden ja EURES-portaalin materiaaleja ja ohjeistuksia. Eri maiden työpaikkatarjontaa voi selailla täällä.

Mirva Puranen
Monster.fi