Tiistaina 27.10. Tampereelle Aamulehden tiloihin kokoontui joukko työnantajia ja rekrytoijia, sekä runsas joukko työnhakijoita keskustelemaan työnhausta Monster Klubi -työnhakutapahtuman merkeissä. Paikan päällä oli myös mahdollisuus jututtaa yritysten edustajia ja napata kutsu työhaastatteluun.

Paneelikeskustelussa kuultiin runsaasti vinkkejä työnhakuun eri näkökulmista paikalla olleiden työnhakijoiden ennakkokysymyksiin peilaten. Keskustelun parasta antia oli havainto siitä, että työnhaussa ei oikeastaan ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa toimia, vaan eri aloilla ja eri tehtävissä toimivat erilaiset tavat. Myös rekrytoijat ovat työssään erilaisia.

Koostimme tähän paikalla olleiden rekrytoijien ja työnantajien käytännön vinkit hakuprosessin eri vaiheisiin.

Hakemus ja CV

Klubille ilmoittautuneet työnhakijat olivat lähettäneet eniten etukäteiskysymyksiä hakemuksen ja CV:n laatimiseen liittyen. Hakemusta kirjottaessa mieltä askarruttavat monet eri asiat, kuten riittääkö perinteinen hakemus vai tarvitaanko tänä päivänä jotakin erikoisempaa, ja miten hakuasiakirjoilla on mahdollista erottua muiden hakijoiden joukosta.

Rekrytoijat olivat yhtä mieltä siitä, että työnhakijan on ensin tutustuttava kunnolla siihen mitä on hakemassa. Vasta sen jälkeen voi miettiä tarkemmin sitä, mitä hakemuksessa ja CV:ssä kannattaa tuoda esille. Niiden tehtävä on vastata työpaikkailmoituksen toiveisiin hakijalta, ja niistä tulee löytyä olennaisimmat asiat henkilön osaamisesta niihin peilaten, selkeästi aseteltuna. Lisäksi joissain työtehtävissä, esimerkiksi markkinoinnissa, on syytä erityisesti tuoda myös hiukan persoonallisuutta peliin.

Työnhakijoita askarrutti myös niin sanotun hyvän tyypin sekä motivaation merkitys hakemuksessa.

– Hyvän tyypin ominaisuudet ovat aina sidoksissa organisaatioon ja sen kulttuuriin. Yleistä hyvän tyypin määritelmää ei siten ole olemassa. Ominaisuuksiaan voi tuoda esille kertomalla esimerkiksi miten on tottunut tekemään töitä. Itseään kuvaillessa kannattaa olla avoin ja rehellinen, neuvoo Fonectan rekrytoinneista vastaava Tanja Kulmala.

Motivaatiota puolestaan kannattaa tuoda esille erityisesti hakemustekstissä, ja sen merkitys jatkovalinnoissa on suuri. Mieti, miksi aidosti haluat juuri tämän hakemasi paikan, sillä se välittyy kyllä hakemuksen lukijalle.

CV:lle ei kannata jättää aukkoja, mutta kaikesta ei tarvitse kertoa yhtä seikkaperäisesti. On hyvä keskittyä niihin asioihin, joilla on eniten merkitystä haettavan työtehtävän kannalta. Työttömyyttäkään ei kannata peitellä, mutta on hyvä kertoa, miten on käyttänyt työttömyysjaksonsa. Lisäksi hakemuksen ja CV:n ei kannata antaa rönsyillä liikaa. Maksimipituus hakemukselle on yksi sivu, ja CV:lle tyypillisesti kaksi sivua. Kolmekin sivua jaksetaan vielä lukea jos olennaista kokemusta on jo kertynyt paljon.

– Jos haluat erottua, linkitä hakemukseesi vaikkapa lyhyt esittelyvideo itsestäsi. Sillä voit tehdä vaikutuksen, vinkkaa aluepäällikkö Tuuli Lamminmäki Manpowerilta.

Hakuprosessi

Hakuprosessiin liittyen keskusteltiin muun muassa lisätietojen kysymisestä, rekrytoijien käytännöistä avoimien hakemusten suhteen, sekä valintaperusteista haastatteluun valittaessa.

Soittamiseen ja lisätietojen kysymiseen löytyi paikalla olleilta keskustelijoilta useita eri näkemyksiä. Yhtä mieltä ei oltu edes siitä, että vain silloin kannattaa soittaa jos on oikeasti jotakin kysyttävää. Jaakko Salmela Studentworkilta kuitenkin kertoi, että puheluun kannattaa aina valmistautua hyvin. Hänenkin kohdalleen on osunut liian monta kiusallista hetkeä, jolloin soittaja ei ole keksinyt mitään kysyttävää – silloin jäät kyllä mieleen, mutta väärällä tavalla.

Linda Asikainen Suomen Telecenteriltä antaa myös hiukan toisenlaisen näkemyksen.

– Meille on aina soitettava, tai muutoin rekrytoinnissa ei ole mahdollista päästä eteenpäin. Meillä tosin rekrytoidaan myyjiä, joten henkilön on osattava myydä myös omaa osaamistaan.

Haastateltavia valitaan hyvin erilaisin perustein. Tässäkin vaakakupissa painaa tehtävä, johon haetaan.

– Tehtävästä riippuen valinnassa painotetaan eri asioita. Toisinaan koulutuksella ei ole mitään merkitystä, ja joissain tehtävissä se on todella tärkeää, kertoo Tanja Kulmala.

Sekä Tuuli Lamminmäki että Jaakko Salmela ovat samoilla linjoilla siitä, että soveltuvuus tehtävään on tärkeintä, ja hakemuksista etsitään ammattitaitoa ja substanssiosaamista, ja sen jälkeen koulutusta.

– Meillä Manpowerilla tehdään lisäksi runsaasti hakuja suoraan asiakkaiden pyynnöstä. Etsimme siis hakijoita myös sellaisiin tehtäviin, jotka eivät tule koskaan avoimeen hakuun. Siksi oma CV kannattaa pitää ajan tasalla tietokannassamme, Lamminmäki suosittelee.

Myös rekrytointipalvelu Sihdin toimialapäällikkö Teemu Vuorinen kannustaa olemaan aktiivinen ja jättämään hakemuksensa eri palveluihin vaikkei itselle sopivaa tehtävää olisikaan juuri sillä hetkellä avoinna.

– Me käymme läpi säännöllisesti myös avoimia hakemuksia ja tapaamme kiinnostavia henkilöitä vaikkei meillä olisikaan heti tarjota mitään hänelle sopivaa.

Monster Klubi -työnhakutapahtuma järjestettiin 27.10.2015 Tampereella Aamulehden tiloissa Siperiassa. Paikalla olivat Fonecta, Manpower, Sihti, Studentwork sekä Suomen Telecenter. Ilmoitamme tulevista Monster Klubi -tapahtumistamme osoitteessa www.monsterklubi.fi sekä some-kanavissamme.

Mirva Puranen
Manager, Job Seeker Services
Monster.fi