YTK-Yhdistyksen ja Monsterin yhdessä järjestämässä Rekrypäivässä Tampereella kuultiin keskiviikkona 12.10. tuhansia CV:tä kahlanneen Marjo Lipposen vinkkejä vakuuttavan CV:n rakentamiseksi. Marjo työskentelee ManpowerGroupilla johtavana konsulttina uravalmennusten parissa.
Marjon puheenvuoroa värittivät useat käytännölliset ohjeet, joiden parhaat palat voit napata omaan käyttöösi tältä listalta.
- Ajattele CV:tä tuoteselosteena. Siinä on faktat – hakemuksessa motiivit.
- Jos lisäät kuvan, mieti, mitä se kertoo sinusta ammattilaisena. Kuva kalastajasta ei sovi IT-osaajan CV:lle.
- CV alkaa aina yhteenvedolla osaamisesta. Sen jälkeen tulevat työkokemus ja koulutus, ja myös se, mitä olet saanut aikaan. Yhteenveto on tehokas tapa tiivistää osaamisesta ja ammattitaidosta kaikkein oleellisin. Tämän osion voi nimetä monella eri tavalla: Tiivistelmä osaamisesta, Ydinosaaminen ja vahvuudet, Profiili, Keskeinen osaaminen.
- Tehtävänimike on tärkeä, mutta se ei yksin riitä. Yhtä tärkeää on kertoa tehtävistä, vastuista ja saavutuksista, sillä tehtävänimikkeen sisällä voi yrityskohtaisesti olla runsaasti vaihtelua.
- Tehtävänimikkeistö ohjaa rekrytoijan ajattelua. Jos nimikkeesi ei ole vastannut tehtävän vaativuustason, voit vaikka mainita, minkä tasoista tehtävää työsi sisältö tosiasiassa vastasi. Nimikettä ei kuitenkaan kannata muuttaa toiseksi.
- Salassa pidettävät tiedot saattavat estää tarkkojen lukujen kertomista esimerkiksi saavutuksia kuvatessa. Nämä voi rekrytoija vahvistaa referenssisoitolla.
- Vanhimpia työkokemuksia esimerkiksi ennen 2000-lukua voi niputtaa kokonaisuuksiksi.
- Taitoja, esimerkiksi kielet ja IT-taidot, kannattaa kuvailla myös taitotason avulla, esimerkiksi kuinka monta vuotta olet ko. taitoa käyttänyt. Lisäksi kielitaitoa kuvailtaessa kirjallinen ja suullinen taito on hyvä erotella, erityisesti silloin jos niiden tasossa on ero.
- Täydennyskoulutukset ja kurssit kiinnostavat rekrytoijaa, mutta listaa vain edelleen ajan tasalla olevat, hiukan pidemmät koulutukset, ja unohda tarkka listaus kaikista käymistäsi puolen päivän seminaareista.
Marjo kehotti myös työnhakijaa pohtimaan omaa niin sanottua brändilupaustaan, englanniksi hän käytti termiä branding statement. Tällä voi myös aloittaa CV:nsä, ja samaa lausetta voi lisäillä muuallekin, esimerkiksi Linkedin-profiilin kuvauskenttään oman nimen yhteyteen.
Hän myös muistutti, että ammattirekrytoija käyttää CV:n lukemiseen tyypillisesti vain muutamia sekunteja. Nopealla skannauksella luodaan kokonaiskuva ja etsitään punaista lankaa, ja tehdään päätös luetaanko CV tarkemmin. Työnhakijan kannattaakin pohtia, miten näiden ensimmäisten sekuntien aikana saa CV:stä nousemaan ne tärkeimmät asiat esille.
Rekrytoijat ovat kuitenkin tahoillaan erilaisia työskentelytavoissaan ja arvostamissaan asioissa, ja Marjo kehottikin jokaista työnhakijaa huomioimaan, että vain yhtä totuutta ei ole – on vain parhaita käytäntöjä.
Mirva Puranen
Monster