Tilanne, jossa sinulle on tarjottu kahta työpaikkaa, siirtää päätösvallan työnantajilta sinulle. Valinta voi kuitenkin aiheuttaa päänvaivaa. Etenkin, jos työpaikat ovat keskenään hyvin samankaltaisia. Kuinka päättää kumman työpaikan valitsee? Entä mistä voi tietää, tekeekö oikean valinnan?

Ennen kuin teet päätöksesi, pidä huoli, että tiedät varmasti yksityiskohdat kummastakin työstä. Kerää huolellisesti tietoa yrityksistä ja tulevasta työnkuvastasi. Jos teet valintasi pelkän palkkatiedon pohjalta, et välttämättä ole lopulta tyytyväinen valintaasi.

Vertaile hyvät ja huonot puolet

Voit listata molempien työpaikkojen hyvät ja huonot puolet, ja vertailla niitä rinnakkain. Näin saat konkreettisemman käsityksen kummastakin paikasta ja sinun on helpompi tehdä päätös.

Vertaile mm. näitä:

Eri ihmiset arvostavat erilaisia asioita. Siksi on hyvä tiedostaa, mitkä ominaisuudet ja edut ovat juuri sinulle tärkeimpiä uudessa työssä. Jos haluamastasi työpaikasta puuttuu jokin tietty etu, joka olisi sinulle tärkeä, mieti olisiko se mahdollisesti neuvoteltavissa.

Kulttuurinen yhteensopivuus

Työntekijän yhteensopivuus yrityksen kulttuuriin on tärkeää. Pohdi kumpi työyhteisö tuntuu enemmän sinunlaiseltasi? Kumman yrityksen arvot vastaavat paremmin omiasi?

Jos et tunne ketään, joka työskentelee yrityksessä, voit selvittää tietoa yrityskulttuureista esimerkiksi lukemalla Tunto-palvelusta entisten ja nykyisten työntekijöiden kokemuksia työpaikasta.

Huomioi mahdolliset vaaran merkit

Muistele työhaastattelutilannettasi, näitkö merkkejä esimerkiksi myrkyllisestä työyhteisöstä tai työntekijöiden liiallisesta työkuormasta? Tapasitko haastattelussa tulevan esimiehesi, tulitko hyvin toimeen hänen kanssaan?

Vaikka on järkevää punnita työpaikkojen etuja ja haittoja objektiivisesti, omaa intuitiotaan ei kannata aliarvioida. Jos toinen työpaikoista tuntuu enemmän oikealta valinnalta, se todennäköisesti on parempi vaihtoehto.

Kieltäydy ammattimaisesti toisesta työstä

Kun teet päätöksen hyväksyä toinen työtarjous, muista myös ilmoittaa kielteinen päätös kohteliaasti toiselle yritykselle. Kiitä työtarjouksesta ja jätä hyvä vaikutelma itsestäsi. On aina hyvä jättää ovi auki mahdolliselle yhteistyölle tulevaisuudessa.

Katso avoimet työpaikat

Krista Vuori
Monster

Lähde: Monster.com