Työhaastattelu on usein työnhakijan ja työnantajan ensimmäinen kohtaaminen, joten on tärkeää pyrkiä luomaan hyvä ensivaikutelma. Kokosimme tähän tyypillisiä virheitä, joita kannattaa välttää haastattelussa, jotta mahdollisuudet työpaikan saamiseksi olisivat mahdollisimman hyvät. Kiinnitä näihin asioihin huomiota erityisesti, jos sinulla ei ole vielä juurikaan kokemusta työhaastatteluissa käymisestä.

Olet myöhässä

Tämä on monelle itsestäänselvyys, mutta edelleen rekrytointikonsultit kertovat kokemuksia hakijakandidaateista, jotka saapuvat paikalle myöhässä ilmoittamatta etukäteen. Varaa siis matkaan tarpeeksi aikaa, jotta olet paikalla ajoissa, vaikka bussi ajaisi ohi tai matkalla sattuisi muita kommelluksia.

Jos kuitenkin jostain syystä tapahtuu jotakin odottamatonta ja tiedät myöhästyväsi, ilmoita siitä välittömästi haastattelijalle.

Olemuksesi on epäsiisti

Ensivaikutelman voi tehdä vain kerran. Ihmiset muodostavat alitajuisesti käsityksen toisesta jo ensimmäisten sekuntien aikana ulkonäön ja yleisen olemuksen perusteella. Anna siis haastattelijalle itsestäsi siisti vaikutelma puhtailla hiuksilla ja pukeutumalla silitettyihin vaatteisiin. Siisti ulkoasu viestii myös kunnioituksestasi itse haastattelutilannetta kohtaan.

Et ole tehnyt taustatyötä

Työpaikansaantisi saattaa olla vaakalaudalla, jos vastauksistasi paistaa läpi, että et oikein muista, mihin firmaan tai mitä työtä olet hakenut. Luonnollisesti työnkuvasta ja yrityksestä on sallittua ja toivottavaakin esittää tarkentavia kysymyksiä, mutta perustiedot on hyvä olla selvitettynä.

Ennen haastattelua kannattaa varmuuden vuoksi selailla yrityksen verkkosivuja ja sosiaalisen median kanavia sekä palauttaa mieleen haettu työtehtävä esimerkiksi lukemalla oma työhakemus läpi.

Taustatöihin kuuluu myös, että olet valmistautunut perustelemaan, miksi haluaisit työskennellä juuri kyseisessä yrityksessä ja minkälaista osaamista toisit yritykselle.

Olemuksesi on poissaoleva

Rentous on tietenkin hyvä asia, mutta vältä olemasta liian rento. Tämä saa sinut vaikuttamaan flegmaattiselta ja siltä, ettet ole aidosti kiinnostunut työpaikasta. Myös liiallinen jännittäminen voi saada sinut vaikuttamaan poissaolevalta.

Keskity siis olemaan läsnä tilanteessa, kuuntele haastattelijaa ja ole keskusteleva. Työhaastattelu ei ole ristikuulustelu, vaan avoin keskustelu, jossa kumpikin osapuoli yrittää selvittää hakijan yhteensopivuutta työpaikkaan.

Työ- ja koulutodistukset puuttuvat

Vaikka haastattelijat eivät aina edes kysele työ- ja koulutodistuksia, se ei tarkoita sitä, että ne voi jättää kotiin. Varsinkin työelämän alkutaipaleella, esimerkiksi kesätyöhaastatteluissa, todistuksilla voi olla suurikin painoarvo.

Todistukset kannattaa siis varmuuden vuoksi ottaa mukaan, sillä joudut vain kiusalliseen tilanteeseen, jos niitä satutaan pyytämään, eikä sinulla ole niitä mukana.

Et esitä lisäkysymyksiä

Työhaastattelun loppupuolella hakijalle annetaan usein mahdollisuus esittää omia kysymyksiä. Jos suoralta kädeltä ilmoittaa, ettei kysyttävää ole, voi haastattelijalle jäädä mielikuva, ettei työpaikka kiinnosta hakijaa tarpeeksi.

Toki lisäkysymyksiä kannattaa esittää pitkin haastattelun kulkua, mutta haastattelun loppuun kannattaa varata varmuuden vuoksi vielä muutama kysymys, jotka tuskin tulevat esille haastattelun aikana. Esimerkkejä kysymyksistä työhaastattelijalle voit katsoa täältä.

Lue myös

 

Krista Vuori
Monster