Näin alkukesästä saamme juhlistaa monia uuteen ammattiin valmistumisia. Onnea kaikille!

Osalla uusi työ on jo löytynyt, osa on vielä työnhaussa tai vasta aloittamassa etsimistä. Usein sen ensimmäisen työpaikan löytäminen onkin haastavinta, koska työkokemusta alalta ei vielä juurikaan ole. Samassa työnhaun tilanteessa saattaa olla myös moni kokenutkin osaaja ammatinvaihdon myötä.

Tässä muutamia uravalmentajan vinkkejä vastavalmistuneille

1. Tunnista osaamisesi ja vahvuutesi. Kun ammattiosaamista ei ole vielä kertynyt, mieti, miten voit hyödyntää aiemmin oppimasi taidot ja kertyneen kokemuksen uudessa työssä. Olethan voinut tehdä runsaasti asioita, joista on hyötyä uudessa työssä, vaikka niitä ei voisi suoraan rinnastaa kovaan ammatilliseen osaamiseen. Esimerkkinä vaikka asiakaspalvelukokemus, jota lähes jokainen työ omalla tavallaan on.

Lisää vinkkejä oman osaamisen tunnistamiseen: Yksinkertainen harjoitus oman osaamisen hahmottamiseksi.

2. Laita työnhaun pohja kuntoon. Tee toimiva CV, koosta CV:n alkuun tiivistelmä osaamisestasi ja mieti oma niin sanottu ”hissipuhe”. Tarvittaessa tee myös LinkedIn-profiili.

3. Mieti realistinen tehtävän aloitus- ja palkkataso. Saattaa olla, että ensimmäisen paikan suhteen kannattaa tehdä kompromisseja saadakseen työkokemusta. Jatkossa neuvottelu on helpompaa.

4. Tilanteessa, jossa alan työkemusta ei juurikaan ole, korostuu aidon motivaation ja personallisuuden merkitys. Muista kertoa itsestäsi työntekijänä ja persoonana. Suosi käytännönläheisiä esimerkkejä, kuten: “Työskentelytyyliltäni olen … ja tästä olenkin saanut paljon positiivista palautetta niin työkavereilta kuin asiakkailta.”

5. Mieti miten sanoitat motivaatiosi uuteen työhön. Tämä on tärkeää kaikille työnhakijoille, mutta erityisen tärkeää vastavalmistuneille. Kerro esimerkiksi, miksi lähdit opiskelemaan, mikä opinnoissa motivoi, miksi hakemasi tehtävä kiinnostaa sinua ja miksi juuri sinä olet hyvä tekijä alalle.

Uusi työ löytyy kyllä. Sinnikkyys palkitaan. Onnea uuteen!

 

Lue myös: Työnhakuvinkit ensikertalaiselle

Pilvi Nybom
Business / Career Coach – InCoaching Oy

Pilvi NybomArtikkelin kirjoittaja Pilvi Nybom on kokenut uravalmentaja, joka on valmentanut menestyksekkäästi lukuisia työnhakijoita ja omaa yli 15 vuoden kokemuksen HR-alalta. InCoaching on valmennusyritys, joka on erikoistunut ura- ja uudelleensijoittumisvalmennuksiin. Jos kiinnostuit juuri sinulle räätälöidystä uravalmennuksesta, ota yhteyttä info@incoaching.fi