Vuoden 2014 verotiedot julkaistaan maanantaina 2. marraskuuta. Verotietojen julkistus on tapahtuma, josta uutisoidaan laajasti mediassa – viime vuonna tienatuista euroista kirjoitetaan niin valtamediassa kuin iltapäivälehdissä. Useimmiten verotietojen yhteydessä listataan ainakin eniten ansio- ja pääomatuloja saaneet sekä aluekohtaisesti eniten tienanneet.

 

Verotiedoista käy ilmi suomalaisten julkiset verotiedot

Puolentoista viikon päästä julkaistavista tiedoista ilmenee jokaisen verovelvollisen julkiset verotiedot.

Julkisia verotietoja ovat muun muassa nimi, syntymävuosi, verotettava ansiotulo ja pääomatulo, verojen kokonaismäärä ja maksettava tai palautettava veron määrä. (Veronmaksajat.fi)

Julkiset verotiedot eivät kerro kuitenkaan totuutta koko varallisuudesta.

– Maksettavien verojen määrä löytyy verotiedoista tarkasti, mutta todellisia tuloja sieltä ei näe. Julkiset tulotiedot eivät kerro henkilön saamia tuloja, koska verotettava tulo, joka on julkinen tieto, ei ole sama kuin veronalainen tulo, kertoo Veronmaksajien johtava lakimies Päivi Kaari. 

Verotiedot antavat siis kattavan kuvan viime vuonna maksetuista palkoista, mutta esimerkiksi saatujen pääomatulojen määriä ei pystytä vertailemaan verotietojen perusteella.

 

Saako verotiedot verkosta?

Julkisia verotietoja voi selata lähes kaikissa Verohallinnan toimipisteissä päätekoneilta. Niitä ei ole kuitenkaan saatavilla verkossa – miksi ei? Henkilöasiakkaan julkiset verotiedot ovat henkilötietoja ja niiden vieminen verkkoon tarkoittaisi tietojen luovuttamista kaikille verkon käyttäjille. Suomen laissa tällainen laaja henkilötietojen luovuttaminen ei ole sallittua, jonka takia tiedot löytyvät sähköisesti vain Verohallinnon toimipisteissä. Omia verotietojaan ei ole myöskään mahdollista saada pois luettelosta, sillä tuloverotuksen julkiset tiedot on säädetty laissa julkisiksi. (Verohallinto)

Vaikka kaikki tiedot ovat nähtävillä vain Verohallinnan toimipisteissä, mediasta ja verkosta löytyy usein verotietojen julkistuksen jälkeen laajasti erilaisia listauksia ja hakukoneita viime vuonna tienatuista euroista. Myös Monster Klubissa seurataan verotietojen julkistuksen antamia tietoja siitä, paljonko Suomessa saatiin palkkaa viime vuonna.

Parin viikon päästä julistettavat tiedot koskevat vuonna 2014 saatuja palkkoja. Loppuvuoden 2015 verotettaviin ansiotuloihin voi vielä vaikuttaa. Voit tarkistaa, onko tämänhetkinen veroprosenttisi oikea Verohallinnon veroprosenttilaskurilla.

Palkkavertailun muihin alueesi vastaaviin työpaikkoihin voit tehdä Monsterin Palkkadatalla.

 

 

Lähteet: Vero.fi, Veronmaksajat.fi

Katri Laakso, Monster.fi