Videohaastattelu yhtenä rekrytointiprosessin muotona yleistyy jatkuvasti, ja yhä useammin ensimmäinen haastattelukierros tehdään videohaastattelun avulla. Koska monelle meistä kameran edessä esiintyminen voi aluksi olla hankalaa ja kiusallistakin, haluamme tarjota sinulle vinkkejä ja harjoittelumahdollisuuden ennen tosi tilannetta.

Anne Alarousu toimii Recruitby.netin tarjoaman videohaastattelutyökalun kouluttajana ja tuntee videohaastattelussa esiintymisen kenties paremmin kuin kukaan. Lue hiukan pidemmälle, niin hän johdattelee sinut videohaastattelussa onnistumisen saloihin muutamien käytännön vinkkien avulla.

Hyvä valmistautuminen on tärkeintä videohaastattelussa

Videohaastattelussa, kuten tavallisessakin työhaastattelussa, onnistumisen takaa huolellinen valmistautuminen ja harjoittelu. Vain harva onnistuu ensimmäisellä nauhoituskerralla tallentamaan onnistuneet vastaukset. Anne painottaakin erityisesti juuri valmistautumisen ja harjoittelun tärkeyttä.

– Sinun on hyvä tietää, että tämä on myös monelle rekrytoijalle uusi metodi, heitä on voinut jännittää videohaastattelua tehdessä yhtä paljon kuin sinua ja voinut myös mennä useampi nauhoituskerta. Ei myöskään kannata jättää vastaamista viimeiseen päivään, näin sinulle jää hyvin aikaa valmisteluihin, Anne neuvoo.

Videohaastatteluun on hyvä suhtautua kuin perinteiseen haastattelutilanteeseen. Varsinaisten vastausten lisäksi työnantaja saa ensivaikutelman sinusta ja persoonastasi. Laita siis siistit vaatteet päälle, aivan kuten pukeutuisit työhaastatteluun, ja vilkaise peiliin ennen haastattelua.

– Kun olet saanut videohaastattelukutsun, katso se pikimmiten kysymys kysymykseltä läpi ja varaa kalenteristasi aika vastaamiselle. Nyt sinulla on kerrankin hyvä mahdollisuus miettiä, mitä haluat itsestäsi kertoa. Kirjaa vaikka itsellesi asioita muistiin ranskalaisin viivoin, ohjeistaa Anne, ja muistuttaa myös tekniikan tarkistamisesta.

– Tässä vaiheessa on hyvä varmistaa, että sinulla on tarvittava tekniikka kunnossa. Testaa äänentoisto vaikkapa nauhoittamalla testipätkä ja kuuntele, että ääni toistuu hyvin. Säädä tarvittaessa koneesi asetuksista mikrofonin herkkyyttä. Tarvittaessa voit olla yhteydessä Recruitby.netin tekniseen tukeen.

Tausta ja valaistus kuntoon

Videosi vastaanottajan on varmasti mukavampi katsella selkeää kuvaa sinusta. Ennen vastausten nauhoittamista onkin hyvä varmistaa, että nauhoituspuitteesi ovat hyvät.

– Huolehdi, että tausta mikä videolla näkyy, on mahdollisimman neutraali ja siisti. Tarvitset valmistautumisen lisäksi yksityisyyttä ja rauhaa. Taustahälyn välttäminen auttaa myös keskustelukumppania saamaan paremmin selvää puheestasi. Kovapintainen tila voi kaikua epämiellyttävästi, joten matot ja verhot auttavat paljon. Oikeanlainen valaistus on myös erittäin tärkeää. Luonnonvalo on kaikista paras. Jos luonnonvalo ei riitä, voit asetella halutun valaistuksen saamiseksi lamppuja viereesi, Anne ohjeistaa.

Myös oikea kuvakulma on tärkeässä roolissa hyvän nauhoituksen aikaansaamiseksi.

– Käytä valmisteluissa kameran esikatselutilaa, ja aseta kamera silmiesi korkeudelle. Voit lisätä kannettavasi alle tarpeen tulleen muutaman kirjan. Katso suoraan kameraan nauhoittaessasi, sillä silloin katsot haastattelijaa silmiin. Voit vaikka raahata selainikkunan niin, että videokuva on lähellä kameraa, jatkaa Anne.

Harjoitus tekee mestarin

Harjoittelun merkitystä ei voi liiaksi korostaa. Anne kehottaakin harjoittelemaan niin monta kertaa, että olet tyytyväinen vastauksiisi. On kuitenkin hyvä muistaa, että varsinaiset vastaukset ovat parhaimmillaan luonnollisina. Ennalta käsikirjoitetut vastaukset erottaa helposti ja ne useimmiten peittävät persoonallisuutesi.

– Kukaan ei näe, monta otosta olet ottanut. On kuitenkin kyse tärkeän vaikutelman tekemisestä mahdolliseen tulevaan työnantajaan. Jos pelkäät, että unohdat mitä sinun piti sanoa, voit pitää muistiinpanoja tietokoneen näytöllä edessäsi. Parasta kuitenkin on, jos selviät niitä ilman, rohkaisee Anne.

Anne kehottaa heittäytymään haastattelutilanteeseen rohkeasti ja avoimin mielin.

– Ole avoin uusille asioille, sillä videohaastattelulla mitataan samalla joustavuutta ja vastaanottavaisuutta. Ole rohkea, oma itsesi, hymyile ja heittäydy tilanteeseen, vaikka se aluksi voi tuntua pelottavalta. Harjoitus tekee mestarin!

 

Mirva Puranen