Moni tämän kevään työhaastatteluista on lennosta muuttunut videoyhteyden kautta pidettäväksi. Videohaastattelu voi alkuun tuntua jännittävältä, ja onhan se erilainen tilanne kuin kasvokkain käytävä keskustelu. Siihen kuitenkin pätee pitkälti samat lainalaisuudet kuin tavalliseenkin työhaastatteluun. Tässä muutamia vinkkejä, mitä kannattaa ottaa huomioon videohaastattelussa.

Varmista tekniikan toimivuus

Jos tekniikka tökkii tai olet epävarma sen toimivuudesta, vaikuttaa se väistämättä ensivaikutelmaasi. Tarkista siis tekniikkasi toimivuus jo ennen haastattelua.

Tekniikan muistilista videohaastattelua varten

Tee tekniikan pettämisen varalta myös varasuunnitelma. Jos esimerkiksi videopuhelun ääni ei toimi, voitte haastattelijan kanssa soittaa toisillenne puhelimella, mutta pitää samalla videokuvan tietokoneella päällä, jotta haastattelukokemus olisi kokonaisvaltaisempi.

Valitse haastattelulle oikeanlainen sijainti

Etsi hiljainen, rauhallinen ja hyvin valaistu paikka haastattelua varten – vältä kahviloita tai muita yhteistiloja, sillä et voi vaikuttaa taustameluun niissä. Kannattaa myös välttää sotkuista tai muuten rauhatonta taustaa, sillä se vie huomion pois sinusta.

Kiinnitä huomiota sopivaan valaistukseen. Vältä takaa tulevaa valoa, sillä se voi jättää kasvosi kokonaan varjoon. Edestä tuleva suora auringonpaiste voi taas ylivalaista kuvan valkoiseksi. Jos haastattelusi pidetään illalla, voit lisätä valaistusta pöytä- tai jalkalampuilla.

Vinkki: Jos haluat pelata varman päälle, tee kenraaliharjoitus eri päivänä, mutta samanaa kellonaikana, jotta tiedät, miltä valaistus tulee suurin piirtein näyttämään.

Pukeudu asianmukaisesti

Videohaastatteluun pukeutuminen ei juurikaan eroa kasvokkain käytävästä haastattelusta. Pukeudu siististi ja yritykseen pukeutumiskulttuuriin sopivalla tavalla. Vihjeitä siitä, miten yrityksessä pukeudutaan voit etsiä yrityksen somekanavilta tai esittelyvideoilta. Kannattaa kuitenkin olla mieluummin hieman ylipukeutunut kuin alipukeutunut.

Videolla kannattaa kuitenkin välttää kuoseja, joissa on tiheitä raitoja tai ruutuja. Nämä voivat aiheuttaa kuvassa häiriöitä.

Huomioi elekieli

Silmiin katsominen on tärkeää kasvokkainkin pidettävässä haastattelussa, mutta etähaastattelussa se on välttämätöntä. Toinen osapuoli saa sinusta hieman erikoisen vaikutelman, jos katsot koko haastattelun alaspäin. Kameran tulisi sijaita suurin piirtein silmiesi korkeudella.

Muista myös nyökätä ja hymyillä silloin, kun se sopii tilanteeseen. Älä istu ilmeettömänä lukittuna paikallesi.

Älä vilkuile jatkuvasti muistiinpanojasi

Voi olla hyvä pitää esimerkiksi CV:täsi jossain lähettyvillä, mutta älä kuitenkaan sorru lunttilappuun, johon olet kirjannut vastaukset yleisimpiin haastattelukysymyksiin. Panosta sen sijaan aitoon läsnäoloon ja valmistaudu hyvin.

 

Tsemppiä haastatteluun!

Lähde: Monster.com

Krista Vuori
Monster