Huhtikuussa sekä ICTExpossa että Monsterin IT-rekrytointitapahtumassa tapasin paljon yli 50-vuotiaita työnhakijoita. Miksi yli viisikymppiset eivät löydä töitä? Kuinka paljon työllistymisvaikeuksista selittyy työnantajan ennakkoasenteilla? Entä missä työnhakija voisi punnita uusia lähestymistapoja? Tässä 3 x 3 väittämää aiheesta.

Työnantajilta kuultuja syitä

1. Liian korkeat palkkaodotukset

+40-vuotiaat ovat uransa palkkahuipussa. On selvää, että yli 50-vuotiaan edellisen työsuhteen palkka on ollut korkeampi kuin alle 30-vuotiaan. Ja vaikka työnhakija olisi valmis tinkimään eduistaan, on työantajalla pelko, että palkkaus vaikuttaa motivaatioon ja että tekijä hakee koko ajan uutta, paremmin palkattua tehtävää.

2. Nuoret energisempiä ja panostavat enemmän uraan

Nuorilla hakijoilla on vielä paljon työuraa edessä, ja työnantajat uskovat, että heillä on vanhempia hakijoita enemmän nälkää panostaa työhön, osaamiseen ja uraan. Nuoret haluavat vakuuttaa työnantajan siitä, että heihin kannattaa investoida ja heidät kannattaa huomioida vaativampia paikkoja täytettäessä.

3. Nuorilla tuoretta osaamista ja kyky oppia uutta nopeammin

Usein hankalinta on unohtaa ja poisoppia vanhat ja pölyttyneet menetelmät. Nuorille kaikki on uutta ja siksi asioihin suhtaudutaan avoimemmin, kokeilunhaluisemmin ja ennakkoluulottomammin. Nopean kehityksen aikana tämä on kriittistä, koska tämän päivän menetelmillä ja työkaluilla ei menestytä tulevaisuudessa.

Yli 50-vuotiaalla on kuitenkin paljon valtteja

1. Kokemus

On tehtäviä, joissa kokemus on valttia ja joissa kokemus tarkoittaa myös malttia: ei hermostuta turhasta, been there seen that, helppoa kuin heinänteko

2. Asioita ei tehdä vain uran tai rahan takia

Ymmärretään mielenkiintoisten tehtävien, hyvän esimiehen ja työympäristön merkitys. Ei juosta heti paremman palkkauksen tai uramahdollisuuksien perään.

3. Koti, perhe ja elämä ovat kunnossa

Asunnot on hankittu, lainoja maksettu, perhe usein jo maailmalla, kasvukivut takana ja ollaan muutenkin sinut itsensä kanssa. Ei tarvitse miettiä turhia vaan voi oikeasti keskittyä työhönsä ja itsensä kehittämiseen.

 Mitä yli 50-vuotias voi tehdä, on herättää ostajan kiinnostus

1. Oma osaaminen ja kokemus tuotteistettava

Työnhaku on ennen kaikkea myymistä. Pitää ensin tunnistaa omat vahvuudet ja sitten oppia esittelemään itsensä ja osaamisensa ja se, mitä arvoa pystyy tuomaan työnantajalle.

2. Sosiaalinen media, hakijakannat ja verkottuminen

Yhä useammat haut toteutetaan niin nopeasti, että käytännössä suorahaku on ainoa vaihtoehto. Tällöin on tärkeää, että hakijan osaamisprofiili ja viimeisin CV löytyvät LinkedInistä ja eri portaaleista, kuten Monsterista ja rekrytointiyritysten tietokannoista. On myös tärkeää olla hyvin verkostoitunut ja tuntea ihmisiä, sillä edelleen suuri osa kandeista löydetään kysymällä ”tunnetko ketään, joka…”.

3. Roolin mukainen palkkatoive

Palkkatoiveen pitää olla roolin ja nykyisen markkinatilanteen mukainen, ei sitä, mitä joskus parhaimmillaan on tienattu.

Viimeinen vinkki

Viimeisenä vinkkinä kehotan yli 50-vuotiatiata aktiivisesti hakemaan määräaikaisia vuokratoimeksiantoja.  Elina Yrjölä kirjoitti hiljattain mainiosti pop up -työelämästä Glorian pääkirjoituksessa.  Niin sanottu supertempitys on loistava mahdollisuus yli 50-vuotiaille asiantuntijoille, päälliköille ja johtajille hakea uusia kokemuksia ja pitää yllä osaamista ja jatkaa työuraa. Itse asiassa työnantajat arvostavat monissa hauissa juuri sitä, mitä yli 50-vuotiailla on tarjottavana: kokemusta, näyttöjä sekä sitoutumista myös määräaikaisen tehtävään.

Kalle Toivonen
Business Director
Experis Finland