Työelämässä pärjätäkseen on tärkeää pysyä ajan tasalla oman alansa kehityksestä ja ilmiöistä. Enää ei yleensä riitä, että tarvittava tieto opitaan koulun penkillä ja sillä pärjätään koko työuran loppuun saakka. Yksi nykyajan työelämän trendeistä onkin elinikäinen oppiminen, johon moni työnantaja kannustaakin järjestämällä työntekijöilleen erilaisia koulutuksia ja tilaisuuksia, joissa voi verkostoitua muiden alan ihmisten kanssa. Ammattitaito karttuu ja kehittyy ikään kuin huomaamatta.

Entä jos omasta koulutuksesta on useampi vuosi aikaa ja sattuukin jäämään työttömäksi? Erityisesti nopeasti kehittyvillä aloilla, kuten esimerkiksi IT-alalla, osaamista täytyy jatkuvasti ylläpitää ja kehittää. Ohjelmiin tulee uusia ominaisuuksia ja erilaiset tekniikat lisääntyvät. Jos taidot ovat puutteelliset tai vanhentuneet, työllistyminen voi olla huomattavasti haastavampaa. Työttömyysaikanakin kannattaa siis ylläpitää omaa ammatillista osaamistaan.

Mieti, mihin suuntaan haluat kehittyä

Kaikki opiskelu on aina hyväksi, mutta kannattaa miettiä etukäteen jonkinlainen suunnitelma. Näin voit kehittää osaamistasi johdonmukaisesti, jotta siitä on sinulle eniten hyötyä ja iloa.

Mieti ainakin näitä asioita:

Maailma on täynnä tietoa. Kun olet miettinyt etukäteen, mitä uutta haluat oppia ja missä haluat syventää osaamistasi, sinun on helpompi hakea tietoa tai etsiä kursseja haluamastasi aiheesta.

Itseopiskelu vaatii myös itsekuria

Oman alansa uutisia ja ilmiöitä voi seurata esimerkiksi lukemalla alan ammattilehtiä ja blogeja. Myös kirjastojen tarjoamia materiaaleja ja palveluja kannattaa hyödyntää. Olemalla perillä alasi uusista tuulista, voit päätellä mitä taitoja alallasi erityisesti tarvitaan lähitulevaisuudessa ja kouluttaa itseäsi sen mukaan.

Uusia taitoja voi opiskella itsenäisesti myös erilaisten verkkokurssien ja tutoriaalien avulla. Esimerkiksi Codecademy-sivustolla voi ilmaiseksi opiskella koodausta ja Khan Academy -sivulta löytyy kurssisisältöjä laidasta laitaan, yrittäjyydestä maailmanhistoriaan. Youtubesta löytyvien videotutoriaalien avulla voit opetella esimerkiksi kuvankäsittelyä ja videoeditointia.

Verkkokurssien ja -tutoriaalien hyvä puoli on se, että niitä voi usein opiskella omaan tahtiin juuri silloin kun itselle sopii. Tosin omatoimisessa opiskelussa tarvitsee joskus olla määrätietoinen ja osata tarttua välillä itseään niskasta kiinni.

Harrastustoiminnasta on myös sosiaalista hyötyä

Jos yksinopiskelu ei innosta, kannattaa pitää silmät ja korvat auki erilaisten ilmaisten tai edullisten kurssien varalta. Kursseilla ja harrastusryhmissä opiskelu on mukavaa yhdessä tekemistä ja hyvä tapa verkostoitua muihin osaajiin.

Kurssit ovat myös hyvää sosiaalista toimintaa, jonka riittävyydestä on erityisen tärkeää pitää huolta työttömyysaikana.