Yhä useampi perustaa yrityksen tai ainakin suunnittelee tekevänsä niin. Kalenterissakin virallista Yrittäjän päivää vietetään taas lauantaina 5.9.

Yrittäjän Päivä -säätiön puheenjohtaja Riitta Antinmäki, pitkän linjan yrittäjä itsekin, kertoo yrittäjyyden arvostuksen nousseen huikeasti siitä, kun säätiön toiminta 1990-luvun puolivälissä aloitettiin.

 – Silloin ei vielä puhuttu yrittäjistä mitään. Tänä päivänä yksikään poliitikko ei uskalla käyttää yhtään puheenvuoroa, ellei käytetä sanaa yrittäjä. Muutos on dramaattinen, tai ainakin jo kaikkien huulilla.

Antinmäen mukaan muutos on silti hidasta, mutta tuleviin yrittäjiin lähdetään vaikuttamaan jo koulutiellä.

 – Pyrimme työllämme vaikuttamaan siihen, että yrittäjyyden aate olisi jokaisen nuoren, koululaisen ja opiskelijan ajatuksissa mahdollisuutena tehdä sitä, mihin itsellä on palo. Säätiön tavoitteena on, että yrittäjyyden aate saadaan leviämään jokaiseen kouluun.

Yrittäjyys on vapautta – ja vastuuta

Antinmäki puhuu yrittäjyydestä erityisesti mahdollisuutena olla vapaa ja tehdä sitä mitä haluaa.

 – Onhan yrittäjyydessä toki paljon vastuuta, mutta niin kauan kuin teet töitä vain itsellesi palkkaamatta lisätyövoimaa, olet vapaa. Kannustan kaikin tavoin tekemään mitä tahansa muuta kuin makaamaan sängyn pohjalla, ja mikä olisi parempaa kuin tuottaa itse elantonsa, hän summaa.

Samoilla linjoilla Antinmäen kanssa on hyvinvointiyritys Bailamaman toinen perustaja Maija Kiljunen. Bailamama tarjoaa naisille tarkoitettuja liikunta- ja hyvinvointipalveluja kuntokeskuksissa ympäri Suomen ja pian verkon välityksellä myös kenelle tahansa oman kodin rauhaan.

– Bailamama on perustettu kahden asialleen omistautuneen henkilön voimin. Liikeidea lähti asiakkaidemme aidosta tarpeesta panostaa omaan hyvinvointiinsa. Toinen perustajista on kätilö ja itse olen fysioterapeutti. Parasta yrittäjyydessä on vapaus tehdä mitä haluaa ja mihin on intohimoa. Ideoihin voidaan tarttua heti ilman ison yrityksen raskasta päätäntökoneistoa, Kiljunen kuvailee yrittäjyyden plussia.

Antinmäki kannustaa omiin kokemuksiinsa peilaten yrittäjäksi aikovaa tekemään taustatyönsä hyvin välttyäkseen suurilta virheiltä.

– Hyödynnä erilaisten järjestöjen ja kunnan tarjoama tuki ja neuvontapalvelut ja käy läpi liiketoimintasuunnitelmaasi useampien ihmisten kanssa. Jokaisella meillä on lähipiirissään yrittäjiä. Haastattele heitä ja ota oppia kokeneilta. Lähde kokeilemaan yrittäjyyttä vaikka ensin sivutoimisesti.

Liikeidea syntyi asiakkaiden tarpeista

Bailamaman toiminta oli alkuun pienimuotoista. Maija Kiljunen kertoo, ettei edes aluksi osannut ajatella ideansa muuttamista rahaksi.

– Bisnesnäkökulma tuli mukaan kuvioihin vasta myöhemmin. Silloin aloimme tuotteistaa ja brändätä ideaamme tarkemmin, ja nyt olemme jo laajentamassa ulkomaille, Kiljunen kertoo.

Heillä toiminta lähti jo ensimmäisen puolen vuoden jälkeen leviämään, ja ensimmäisen toimintavuoden aikana konseptissa oli mukana jo 15 Bailamama-tunteja tarjoavaa liikuntakeskusta. Tällä hetkellä heillä on 200 koulutettua ohjaajaa ja uusia ideoita pursuaa.

Meillä on kansainvälisellä rintamalla hyvä pöhinä päällä. Lähdemme valloittamaan ulkomaita ensisijaisesti kuluttajapuolelle. Lanseeraamme syyskuun alussa materiaalia kodissa jumppaamista varten, ja kaikki nämä materiaalit on tehty myös englanninkielellä, hän kertoo yrityksensä suunnitelmista innostusta ja vauhtia äänessään.

Kiljunen sanoo uskon omaan ideaan olevan kaiken perusta.

– Ilman intohimoa ja uskoa omaan tekemiseen ei yrityskään menesty. Vaikka mitä tapahtuisi, usko omaan juttuusi. Yrittäjän tiellä kohtaa myös epäilijöitä ja vastoinkäymisiä, mutta uskomalla omaan juttuun asiat alkavat toteutua.

Myös hyvä tiimi – itse valittu tietenkin – siivittää Bailamamaa eteenpäin.

– Yrittäjänä saa seurata yrityksensä kasvua, kasvattaa omaa osaamistaan ja parhaimmillaan työskennellä huipputiimin kanssa kohti yhteistä tavoitetta. Meillä on omat WhatsAppp-ryhmä, jonne parhaimmat ideat ovat syntyneet jopa yömyöhällä. Parasta on, että ne voi vaikka heti seuraavana päivänä toteuttaa, Kiljunen hymyilee.

Tulevaa Yrittäjän päivää voi viettää vaikka keittämällä työntekijöilleen Yrittäjän päivän kaffet – näin tekevät varmasti myös Antinmäki ja Kiljunen tahoillaan.

 

Mirva Puranen
Monster.fi

 

Yrittäjän päivää on vietetty vuosittain syyskuun 5. päivänä vuodesta 1997 alkaen. Säätiön anomuksesta 5.9. on merkitty almanakkaan merkkipäiväksi. Yrittäjän päivän päätapahtuman vastuullinen järjestäjä on Yrittäjän Päivä -säätiö. Säätiön taustavoimina on laajasti Suomen elinkeinoelämää ja yrittäjätahoja. Vuonna 2006 Narinkkatorilla paljastettiin yrittäjäpatsas.