Kehityksen suunta lupaa hyvää. Työeläkeyhtiöt ja pankit ovat pitkin syksyä ennustaneet Suomen talouteen hyviä kasvulukuja. Me puolestaan ennustamme laskevia työttömyyslukuja. YTK Barometri ennustaa, että ensi kesänä YTK-jäsenten työttömyys laskee jopa 7,2 prosenttiin. Näin alhaalla jäsenistömme työttömyysaste on ollut viimeksi vuoden 2012 kesällä.

Nyt lokakuussa YTK:n jäsenistä on työttömänä 7,6 prosenttia, kun viime vuonna vastaavana aikana työttömyysprosentti oli 9 prosenttia. Ensi kesän lomasäitä ei vielä parane ennustella, mutta työllisyyden suhteen voimme lupailla poutaa. Viime kesän aikaisesta 8,3 prosentin työttömyysasteesta päästään ensi kesänä 7,5 prosenttiin ja alle.

Matkan varrella on ollut muutamia heikkoja signaaleja myönteisestä käännöksestä. Esimerkiksi soviteltujen päivärahahakemusten määrät ovat olleet selkeässä kasvussa vuodesta 2014 alkaen. Tämä on viitannut osa-aikatöiden lisääntymiseen. Viime vuoden lopulla soviteltujen päivärahahakemusten määrä kääntyi mielenkiintoisesti laskuun. Vähenemisen syynä on voinut olla se, että osa-aikatyöntekijät ovat alkaneet työllistymään kokoaikaisesti. Tähän viittaa ainakin se, että päivärahahakemusten määrät ovat pudonneet kovaa vauhtia.

Päivärahahakemusten määristä on kuluneen vuoden aikana voinut päätellä sen, että virta työttömyyteen on taittunut. Samalla maksettujen päivien lukumäärä on pudonnut enemmän kuin hakemusten määrä. Tämä tarkoittaa sitä, että työttömyysjaksot ovat lyhentyneet. Yhä harvempi siis jää työttömäksi ja yhä useampi työllistyy.

Hakemusmäärien ja työttömyysasteen myönteinen kehitys antaa luvan iloita siitä, että Suomi työllistyy kovaa vauhtia!

 

Petja Eklund
Työttömyysturva-asiantuntija
YTK

YTK on kaikkien palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa yli 380.000 suomalaista työttömyyden varalta. Jäsenmäärältään YTK on Suomen suurin työttömyyskassa ja sen toimintaa valvoo Finanssivalvonta. Loimaalla YTK:n toimistossa työskentelee 130 ansioturvan ammattilaista.